A Nyugati téri fák – és ami körülöttük van

Oszd meg másokkal!

Desktop
Ilyen volt (forrás: Nyeső Mari)

Pár nap alatt igen népszerű lett a zenész, Nyeső Mari bejegyzése a Nyugati téri fákról, amiknek a törzsét a már több helyen látott "körbebetonozással" - bár ez nyilván nem beton - vették körbe. Megy a vita, hogy akkor ez most megöli a fát, vagy ez egy olyan speciális anyag, amitől semmi baja nem lesz a fának. Mindenesetre a Nyugati téren most ez van a fák tövénél. A poszt pedig így fest - érdemes végigolvasni:

"Valaki a Nyugati Pályaudvar előtt egészen az Eiffel téri lejáróig körbebetonozta, (vagy műgyantás vacakolta, a poszt szempontjából tökmindegy!) az összes fát. Ezek a fák most meg fognak halni, mert nem tudnak vizet felvenni kívülről, nem szellőznek semmit, így a talajvíztől simán megsülnek, vagy elrohadnak és persze egy milimétert sem tudnak többé növekedni. Van köztetek profi jogvédő, újságíró, jogász, önkormányzati tisztviselő, aki tud ezekért a fákért most gyorsan tenni valamit? Gondolom a VI. kerületi önkormányzatot kellene megkeresni és rávenni őket, hogy sürgősen állítsák helyre a fa levegőztető, vízgyűjtő gyűrűjét.
30 éve ültették őket a körút felújításakor. Nevetgéltünk, hogy itt ugyan úgyse maradnak meg a kis cingár fák.... De megmaradtak, kiterebélyesedtek, árnyékot adnak és termelik az oxigént nekünk...

A továbbiakban kérném, hogy ne akarja nekem senki sem elmagyarázni, hogy ez egy vízátersztő réteg, meg ilyen anyag, meg olyan. Valakinek ez nagyon nagy üzlet, az látszik. A fa köré meg semmi más nem kell, csak a szabad föld. Abból él a fa.

Azért, mert ezt a vacakot "drénbetonnak" hívják, azért az még beton, semmi más. Ha az anyagot TerraWaynek hívják, a posztom akkor sem változik semmiben sem, mert műgyantával sem kell körbeszorítani egy fának a törzsét és megakadályozni a természetes levegőzését.. Nem a fák köré tervezték az anyagot, hanem járdának, az aszfalt helyett.

...

Ej, de sok lehülyézést kaptam ebben a 2 órában. Akárki akármit mond:
1. A cementrétegen átfolyó víz nem egészséges, hiszen a cement is veszélyes anyag, a hulladékgazdálkodásban is külön kell kezelni. 
Most azt írták, hogy ez a TerraWay nevű műgyanta kötésű anyag. Remek! A cementnél sokkal rosszabb. Nettó környezetkárosítás! (Minden pont stimmel ezzel is!)
2. Nem tud levegőzni a fa gyökere ettől a vacaktól
3. Nem tud elpárologni egy nagyobb esőzés után ezen keresztül a befolyt nagymennyiségű víz (Nincs szabad terület a párologtatáshoz)
4. Nyáron átforrósodik, ami nem tesz jót a növénynek (a termőföld nem melegszik fel)
5. Nyáron átforrósodik és ontja magából a meleget éjszaka a kánikulában, ami nem tesz jót a kerület lakóinak sem
6. Nem öntisztuló, mint a termőföld. Ezen áll a por, a szmog, sőt ebből is termelődik!
7. Ronda, gusztustalan
8. Nem lehet füvet ültetni bele
9. Nem engedi a fa egészséges növekedését, teljesen körbeöntötték őket, mintha már soha többé nem nőhetnének egy milimétert sem ...

mára befejeztem...

A Moszkva téren és a Kossuth téren meghaltak a fák ilyen környezetben, állítólag nem ettől, ezt bizonygatják most nekem... a Rákóczi téren még megmaradtak ilyen gyűrűben is, állítólag... Az, hogy egy fa túltélte a beavatkozást, egyáltalán nem jelenti azt, hogy az a fának az jót tett volna, vagy egészséges lenne a számára, csak azt, hogy a fának elég ereje van még a túléléshez...de aztán elhogy majd ez is, ha nem kap segítséget.

A FÁNAK EZ NEM TESZ JÓT! Az nem indok, hogy nem hal meg a fa közvetlenül a beavatkozás után.
- Ettől nem növekszik jobban a fa.
- Ettől nem lesz egészségesebb
- Ez nem táplálja
- Ettől nem szaporodik jobban
TEHÁT NEM A FA ÉRDEKÉBEN TÖRTÉNT A BEAVATKOZÁS.

Ezt az anyagot járdának, úttestnek szánták a jelenlegi aszfalt helyett, nem a növényzet köré. Oda föld kell, semmi más!

Mivel ez a mesterséges műréteg semmiképp sem természetes és nem működő része a bioszférának, ezzel csökkentették a kerület amúgy is a kritikus szint alá csökkent zöldterületét, ami nettó környezetkárosítás.

Ez a felület a rücskössége miatt teljesen TAKARÍTHATATLAN.
(Van, aki erre hivatkozott, hogy azért töltötték ki a fa területét ezzel a műanyaggal...)
....

Újabb adalék azoknak, akik most arra hivatkoznak, hogy ezt a művacakot azért kell a fa köré tenni, hogy a járókelők ne döngöljék le a földet.
- a gyönyörű antik öntöttvas térrácsok egyáltalán nem engedték, hogy ledöngöljék a földet. Cserélhetőek voltak (két félkörből álltak) ami azért fontos, mert cserélhetőek voltak, amikor a fa kinőtte őket.
- Ha nem akarják, hogy járókelők ledöngöljék a földet, akkor egyszerű kis korláttal gyönyörűen megvédhetőek ezek a fák.
- Ja, lehet kapálni is, ha nagyon tömott a föld. (Vidéken ezt tudják) 
- De ha csak egyszeren engednék, hogy a fa körül fű nőjjön, a fű gyökérzete gyönyörűen lazítja a talajt.

(DE NEM A FÁT AKARJÁK VÉDENI EZEK A SÍMA SZÁJÚAK!)"

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek