Fővárosi hőgyűrű a szmogmentes belvárosért

Oszd meg másokkal!

A FŐTÁV Zrt. elindította a Kéménymentes belváros elnevezésű programját, mellyel a Főtáv Zrt. célja, segíteni Budapest felzárkózását Európa vezető városaihoz. A beruházás eredményeképpen a jövőben zöldebb és olcsóbb energiához juthatnak a fővárosi kerületekben, majd pedig a Belvárosban élők is. A társaság azt tervezi, hogy Budapesten 2022-re egységes hálózatot alakít ki.

Élhetőbb városi környezet, a fűtési idényben is tisztább levegő, biztonságosabb otthonok – néhány a távfűtés széleskörű használatának előnyei közül. A mindennapokban is érzékelhető javulást hozna Budapest életében, ha több fővárosi lakást és középületet kapcsolnának a távhőrendszerre. Csak a fővárosban 45 ezer gáz, illetve szilárd tüzelésű háztartás átállása a távhőre évente megközelítőleg 67 ezer tonna szén-dioxid kibocsátás csökkenést eredményezne. Ezen felül, éves szinten csaknem 80 tonnával kevesebb egyéb szennyező anyagtól mentesülne a város.

Ennek érdekében a Főtáv Zrt. megkezdte a hosszú távú stratégiájában szereplő Kéménymentes belváros elnevezésű program megvalósítását, mely során a már meglévő ezer kilométeres vezetékhálózatát úgynevezett távhőkooperáció keretében tervezi bővíteni. Ennek első lépése volt a Városház utcában még 2016 őszén lefektetett vezetékszakasz, amely az idén megépülő - az Erzsébet híd szerkezetén keresztül Budáról Pestre átvezetett - távhő-gerincvezetékhez csatlakozik majd.

A Kéménymentes Belváros program része a fővárosi hőgyűrű kiépítésének, aminek a lényege, hogy – akárcsak korábban Bécsben – 2022-re összekötik a külvárosi részeken található, szigetszerűen működő hőkörzeteket, az így létrejövő pókháló szerű gyűrűből több vezetékkel is elérhető lesz az V., a VI., a VII. és a VIII. kerület egy része, s akár több tízezer belvárosi lakás is csatlakozhat majd a fővárosi távhőhálózatra. A Kéménymentes Belváros program fő célja, hogy a főváros belső kerületeiben csökkenjen, és akár meg is szűnjön a téli szmog. A hőgyűrű kiépítésének köszönhetően növekszik az ellátásbiztonság is, hiszen egy esetleges üzemzavar bekövetkeztekor is folytatódhat az ellátás más forrásból. További előny, hogy a hőgyűrű megépülésével piaci verseny alakulhat ki a hőtermelők között.

A beruházás összköltsége csaknem ötmilliárd forint, amit részben uniós támogatásból, részben pedig a Főtáv saját forrásaiból finanszíroznak. A fővárosi hőgyűrű kialakítása hat nagy távhő gerincvezeték építési projektet foglal magában a hozzájuk tartozó szivattyúállomásokkal és más létesítményekkel együtt. A kijelölt hőkörzetek összekapcsolása érdekében egy-egy vezeték az Erzsébet hídon és az Árpád hídon halad majd. Az új hálózat elkészültével a nyomvonalon található épületek rákapcsolódhatnak a hálózatra; ilyen lesz elsőként a Belvárosban a Főpolgármesteri Hivatal, a belvároson kívül pedig már csatlakozott a Telekom Ferencvárosban épült irodaháza.

A további tervekben szerepel újabb középületek ellátása: a Fővárosi Állat- és Növénykert, a városligeti intézmények, a Puskás Ferenc Stadion és a környékén található ingatlanok, valamint a Népligetbe tervezett sportlétesítmények. A program megvalósításával a FŐTÁV célja, hogy a jövőben egészségesebb legyen a főváros levegője, és hogy az élhetőbb világvárosok versenyében megközelítsük, esetleg beérjük a szomszédos Bécset.

További információk az alábbi linken.

 
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek