Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező u. 15. | +36-1-505-4660/Titkárság | http://www.polinst.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

Működését egy Múzeum körúti, 3-helyiségből álló lakásban kezdte meg 1939. május 24-én, s legfontosabb feladatává a II. világháború kitörését követően – történelmi kényszerűségből – a lengyel menekültek támogatása vált. A könyvhiány következtében az Intézet lett egyúttal a lengyel nyelvű könyvek, folyóiratok nem hivatalos szerkesztősége is. A háború után, 1951-ben – egy újabb kulturális egyezmény szellemében – "Lengyel Olvasóterem" néven nyitotta meg kapuit a Váci utcában. 1964 májusában ismét új korszak kezdődött az intézmény működésében: Lengyel Tájékoztató és Kulturális Központ néven a Nagymező u. 15-be költözött. A korszerűbb és tágasabb helyiség új lehetőségeket teremtett: az eddiginél nagyobb szerepet kapott a tájékoztatás, szimpóziumok, fórumok és találkozók rendezése, s kivételes elhelyezkedésének köszönhetően az Intézet a budapesti Broadway pezsgő életébe is szervesen bekapcsolódott. A rendszeres, saját székhelyen rendezett programok mellett azonban a külső helyszíneken, más kulturális intézményekkel közös szervezésben megvalósuló események is egyre nagyobb jelentőségre tettek szert. 1994-ben vette fel az intézmény újra a Lengyel Intézet nevet, amely egyben új prioritásokat is jelzett: a kultúrák közötti párbeszéd és párhuzamok felkutatása került előtérbe. Ez az időszak egyúttal alapvető kommunikációs fordulat is az Intézet történetében. Létrejött az Intézet jól beazonosítható és könnyen felismerhető arculata, középpontjában a légies madarat formázó logóval, amelyet a Budapesten élő elismert lengyel grafikus- és plakátművész, Krzysztof Ducki tervezett. A kommunikációs fordulat következő lépése az internet mint kommunikációs felület meghódítása a honlap elindításával 2004-ben.

2010 pedig már az intézet arculati megújulásának éve: a hírportálszerű dinamikus honlap, a letisztultabb formanyelvet követő programfüzet, valamint a Lech Majewski által tervezett új, egységesített logó a Lengyel Intézet új, a kor kommunikációs elvárásainak megfelelő arculati elmei.

Nyitvatartás:

Nagymező utca felőli kiállítóterem: hétfő-péntek: 9.00 - 17.00

Platán Galéria: kedd-péntek 11.00 - 19.00

Könyvtár: keddi napokon: 15.00-19.00, könyvtári ügyelet péntekenként: 13.00-16.00

Kapcsolat:

Telefon:+36-1-505-4660/Titkárság
Honlap:http://www.polinst.hu
Facebook:https://www.facebook.com/lengyel.intezet
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek